Prezentacije na stručnim skupovima

Članovi IO-a HUICT-a (Hrvatske udruge za infracrvenu termografiju) donijeli su 2010. g. odluku o redovnom održavanju Stručnog skupa termografista HUICT-a koji će se održavati svake godine koncem rujna ili početkom listopada, a za lokaciju je odabran Sveti Martin. Izabrano je mjesto sa željom da postane tradicionalno godišnje okupljanje termografista. Druženje je prvenstveno važno za ovlaštene termografiste jer se njihove prezentacije godišnjih aktivnosti i radova uzimaju u obzir pri recertifikaciji po istjeku važenja izdane Diplome – Potvrde – Certifikata. Prema normi postoji obveza predstavljanja radova unutar perioda od pet (5) godina od dana izdavanja ovlaštenja, a kako bi evidentirala aktivnosti svojih članova HUICT započinje sa organizacijom Stručnih skupova. Uz radni dio želja je i bolje međusobno upoznavanje i druženje ovlaštenih termografista, što je i bila preporuka VET-a (EU udruženja nacionalnih termografskih udruga) pri EU kongresu termografista održanom u Šibeniku 2009. godine.

Do sada su održane slijedeće prezentacije na stručnim skupovima HUICT-a:

  1. na 2. Stručnom skupu 2011. / IC kontrola oplošja plinskih turbina
  2. na 3. Stručnom skupu 2012. / IC termografija u službi zaštite kulturne baštine – HVARSKA LOGGIJA
  3. na 4. Stručnom skupu 2013. / Interpretiranje IC zapisa u izvješćima za zgradarstvo – GOOGLE SKETCHUP PRO
  4. na 9. Stručnom skupu 2023./ IC termografija na brodu Američke ratne mornarice – USS HERSHELL WILLIAMS
VET (Association of European Thermographers Unions) primio je HUICT 2008. godine u punopravno članstvo, a na EU kongresu u Šibeniku 2009. godine u razgovoru sa predstavnicima HUICT-a sugerirao je pokretanje službenog okupljanja ovlaštenih termografista. Tako bi se ostvarila mogućnost automatske recertifikacije ovlaštenja po njegovom istjeku nakon pet (5) godina, jer se svi prezentirani radovi termografista pohranjuju i šalju certifikacijskoj kući na uvid, a ona na taj način uvažava i prihvaća potrebne uvjete za produženje ovlaštenja na idućih pet (5) godina.
Izabrana ja lokacija SPA & GOLF RESORT-a Sv. MARTIN u Svetom Martinu, stotinjak kilometara od Zagreba, i ona redovito apsolutno pokriva sve zahtijeve sudionika, ovlaštenih termografista HUICT-a.  Po završetku službenog dijela okupljanja termografista HUICT održava redovnu godišnju skupštinu.

Kostelgrad je od 1. Stručnog skupa aktivni sudionik, kako u organizaciji samog okupljanja tako i u prezentaciji radova, te stručnoj diskusiji i okruglom stolu po završenim izlaganjima.