Termotehnika i procesna tehnika

 

Kako bi se osigurala neprekidna operativnost pogona, mnoge su se industrijske grane odlučile na izradu programa preventivnog održavanja predviđanjem. Jedan od najdragocjenih dijagnostičkih alata u programima za održavanje po predviđanju je infracrvena termografija.

Infracrvena termografija naveliko se koristi u petrokemijskom sektoru. Sistemi infracrvene kamere osiguravaju brzu i preciznu dijagnozu pri održavanju peći, upravljanju vatrostalnim gubicima, dijagnosticiranju ispravnosti kondenzatorskih rebara, itd. To je također dobar način detekcije kvarova na cijevima i izolaciji. Izmjenjivači topline redovito se provjeravaju IC kamerama kako bi se otkrila začepljenost cijevi. Oprema na visokoj temperaturi u petrokemijskoj industriji koristi infracrvenu kontrolu. Kako IC kamere imaju sposobnost mjerenja temperatura većih i od 2000°C, znači da su savršeno sredstvo za nadzor peći i visokotemperaturnih instalacija. Mnoge cijevi pri visokotemperaturnim instalacijama izolirane su temperaturno otpornim vatrostalnim kamenom. Infracrvenom tehnologijom može se jasno vidjeti ukoliko je izolacija još uvijek postojana. IC kamerom može se brzo obaviti pregled i dobiti uvid u stanje cijelog uređaja. Nema potrebe da se svaka cijev pojedinačno provjerava. IC termografija također daje vrijedne podatke o stanju cijevi i ventila.

Zahvaljujući sredstvima programske analize (softwarea) kao što su profili, izoterme, spotovi, temperaturna područja, s mnoštvom dodatnih mogućnosti, problematična područja se lako uočavaju, a popravci se mogu obaviti prije nastanka pravih problema (ponekad i pogubnih) u najpovoljnijem vremenu za korisnika.